Vállalkozás indítás lépései: Minden, amit tudnod kell

Mit kell tudni vállalkozás indítás előtt?

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozók egymásnak adnak tanácsokat az indulásnál, ami félrevezető tud lenni, ezért mindenképp javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot egy könyvelővel még az indulást előtt és beszéljétek át a te saját terveid, körülményeid, hogy a számodra legmegfelelőbb adózási, vállalkozási formában tudj vállalkozóként elindulni, vagy tájékozódj alaposan és hiteles helyről.

Sokan tervezik a saját vállalkozás indítását, mert kezükbe akarják venni a karrierjük irányítását, vagy olyan szabadságra vágynak, amit alkalmazottként szinte lehetetlen elérni. Ha te is közéjük tartozol, akkor ez a cikk neked szól! Itt megtalálsz minden fontos információt az egyéni vállalkozás indításáról, hogy a kezedetektől jól átgondoltan és sikeresen indulhass.

Melyiket válasszam, cég vagy egyéni vállalkozás?

Vállalkozás indítás előtt mérlegelned kell, hogy egyedül szeretnél-e vállalkozni, vagy van-e társad, akivel közösen szeretnétek ezt megtenni. Az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozás közötti választás nagyban befolyásolja a vállalkozásod működését, így ezt alaposan gondold át.

A társas vállalkozás jelenti a cég alapítást. Induló vállalkozóknak az egyéni vállalkozást szoktuk ajánlani, még akkor is, ha többen vagytok. Ennek az az oka, hogy amíg az ötlet nincs visszaigazolva a célközönség részéről, addig kisebb kockázatot jelent minden tekintetben egy egyéni vállalkozás, mint egy cég.

 

Ez persze nincs kőbe vésve és ha már megvannak konkrétan a terveid, szántál időt üzleti terv elkészítésére, végeztél számításokat akkor a cégalapításnak sincs semmilyen akadálya.

Azt azonban tudnod kell, hogy egy cég alapítás nagyobb elköteleződés és költségesebb folyamat, a fenntartása is drágább, az adminisztrációs munkák és teendők szempontjából is, összetettebb a működése, mint az egyéni vállalkozásoké.

Egyéni vállalkozás előnyei

Az egyéni vállalkozás indítása egyszerűbb folyamat, mint egy cég alapítása. Online el lehet indítani, és a nyilvántartásba vételt követő napon már lehet számlázni. Az egyéni vállalkozás adminisztrációs terhe is kisebb, mint egy cégé, így kezdő vállalkozóknak gyakran ezt a formát ajánljuk.


Fontos tényező továbbá, hogy az egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni, egy céget nem. Néhány kattintással megszüntethető, ha esetleg megváltozik az élethelyzeted és mégsem szeretnéd folytatni a vállalkozást.

Szeretnéd tudni mik a lépései az egyéni vállalkozás elindításának pontosan?

Töltsd le most az egyéni vállalkozás indítása lépésről-lépésre checklistet!

Ki lehet egyéni vállalkozó?

Az egyéni vállalkozó 18 éves kor felett, cselekvőképes személy, aki rendszeresen és üzletszerűen tevékenykedik a bevételszerzés érdekében. Nem csak magyar állampolgárok lehetnek egyéni vállalkozók, hanem külföldiek is, bizonyos feltételek mellett.

Adószámos magánszemély egyéni vállalkozás helyett?

Az adószámos magánszemély magánszemély marad, aki nem végez rendszeres, üzletszerű tevékenységet. Ezt a formát általában ingatlan bérbeadásra, vagy szálláshely-szolgáltatásra szoktuk ajánlani. Tehát ha rendszeres, üzletszerű bevételszerzés a célod, akkor az egyéni vállalkozás indítása a helyes választás.

Főállású vagy másodállású vállalkozó legyek?

Egy leendő vállalkozó amikor elindul, akkor szembesül a munkavállalói lét és az önfoglalkoztatói lét különbségeivel. Legfontosabb különbség a főállású és a másodállású vállalkozó között a felmerülő költségek.

Amikor elsőre csöppenünk a munka világából a vállalkozói létbe megdöbbentőek szoktak lenni a felmerülő költségek, ezért sem érdemes egyedül lavírozni a témában, hanem saját helyzetünket egy szakértővel megbeszélni.

Van itt ugyanis egy hatalmas ugrás az alkalmazotti lét és az önfoglalkoztató lét között.

Magyarországon mindenkinek meg kell fizetnie valamilyen formában minimum a minimálbér szerint az adót és a járulékot.

Az egyéni vállalkozás indítása előtt tehát döntened kell, hogy főállású vagy másodállású vállalkozóként szeretnél-e működni. Főállású vállalkozóként neked kell megfizetned a minimálbér szerinti adót és járulékot, míg másodállású vállalkozóként ezt átvállalja helyetted a fő munkáltatód.

Éppen ezért, az sem rossz dolog, ha az elején egy főállás vagy egy biztosítotti jogviszony mellett kezdesz el vállalkozni. Természetesen kérdés, hogy mennyi időt tudsz a vállalkozásod építésére fordítani egy főállás mellett, mert az sem jó ha a másik végletbe esel és nem tudsz haladni egyről a kettőre mert nincs időd rá.

Hogyan válaszd ki a megfelelő adózási formát egyéni vállalkozóként?

Az egyéni vállalkozás indítása során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen adózási formát válassz. A választásod jelentős hatással lesz a vállalkozásod működésére és pénzügyi eredményeire. Röviden tekintsük át az egyéni vállalkozások számára elérhető adózási formákat, így elkezdhet körvonalazódni számodra melyik lehet a legjobb választás a te vállalkozásod számára.

Egyéni vállalkozó adózása

Egyéni vállalkozóként három adózási formát különböztetünk meg:

  • vállalkozói jövedelemadó szerinti egyéni vállalkozás (VSZJA)

  • kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)

  • átalányadó

VSZJA

A vállalkozói jövedelemadó szerinti egyéni vállalkozás esetén minden felmerült költséget egyesével el kell számolni, ami a vállalkozás érdekében merült fel. Ez az adózási mód hasonlít egy cég működésére, ahol szintén tételesen számoljuk el a költségeket. Ebben az adózási módban az eredmény után további 9% vállalkozói jövedelemadót kell fizetni, ami hasonló a társaságok nyereségadójához. Magánszemélyként realizálni a jövedelmet ebben az adózási módban további 15% Személyi jövedelemadó és 13% Szociális hozzájárulási adó kötelezettség terheli. Ez az adózási forma az egyik legköltségesebb mind a három közül.

KATA

A KATA-t az az egyéni vállalkozó választhatja, aki főállású, vagyis nincs heti 36 órát elérő jogviszonya. Ez az adózási forma fix összegű adót jelent, nincs költségelszámolás, és a bevételből sem lehet költségeket érvényesíteni. Népszerűségét továbbra is a kedvező mértékű havi 50.000 Ft-os adótehernek és az egyszerű adminisztrációnak köszönheti. Az új KATA-ban azonban csak magánszemélyek részére lehet számlát kiállítani, tehát semmilyen formában nem lehet cégekkel együttműködni.

Átalányadó

Az átalányadózás felsorolásunkban a harmadik választható adózási mód, itt sem számolhatunk el tételesen költséget, de az adó mértéke változó, nem úgy, mint a KATA-nál. A törvényben meghatározott módon tudunk érvényesíteni költséget a bevételünkből. A tevékenységi kör alapján, meg van határozva, hogy melyik hány százalékos költséghányad elszámolás alá tartozik, amit számlagyűjtés nélkül le lehet vonni a bevételből, és így az adónk alapja a kapott jövedelem lesz. Adómentességet érvényesíthet minden átalányadózó a mindenkori minimálbér felét meg nem haladó jövedelemrészére.

 

Mennyit kell adózni egyéni vállalkozóként?

Elvesztél a részletekben? Az egyéni vállalkozások működéséről mindent meg tudhasz a Vállalkozói Tudástárban!
 

Adózási formák egyéni vállalkozóként

Melyik adózási forma, kinek éri meg?

Az új KATA azoknak éri meg, akik kizárólag magánszemélyeknek értékesítenek, és nincs főállása, tehát saját maguk után kellene fizetniük a minimálbér szerinti adót és járulékot.

Az átalányadó azoknak éri meg, akik cégekkel is dolgoznak, van főállása, vagy GYED mellett vállalkoznak, és kevesebb a költsége, mint a törvény szerinti költséghányad.

A vállalkozói jövedelemadó pedig azoknak éri meg, akiknek sok a költsége, akár beruházásokat is terveznek, vannak vagy lesznek munkatársaik, és a bevételeik magasabbak, mint az átalányadó bevételi értékhatára.

Összefoglalás

Az egyéni vállalkozás indítása izgalmas folyamat, amely számos mérlegelést és döntést igényel.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel segíteni tudtunk neked abban, hogy megtedd az első lépéseket a vállalkozói életben.

Ha további kérdéseid vannak, vagy segítségre van szükséged a vállalkozás indítás során, ne habozz kapcsolatba lépni velünk! Sok sikert kívánunk az egyéni vállalkozásodhoz!

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzést és bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodtál. 
Ha úgy érzed, hogy más vállalkozók is profitálhatnának belőle, kérlek oszd meg velük is ezt a cikket. 
Küldd el nekik e-mailben, vagy oszd meg a közösségi média felületeken. A te támogatásoddal még több magyar kisvállalkozás lehet sikeres és jól tájékozott. 
Köszönjük előre is a megosztást és a hozzájárulásodat a közösségünk építéséhez!
Previous
Previous

KFT adózása 2023: KIVA vagy TAO?

Next
Next

2023 adóváltozásokról: Melyek a magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő legfontosabb adók változásai?