KFT adózása 2023: KIVA vagy TAO?

Korlátolt felelősségű társaság adózási formák

A vállalkozások számára az adózási forma kiválasztása a cégalapítás során már megtörténik. Érdemes már a cégalapítás előtt foglalkozni az adótervezéssel, hogy már az indulásnál legyen egy elképzelés az üzletmenet alapján, hogy melyik adózási forma lesz a megfelelő a cégünk számára.

Az adózási forma megválasztása nem csak kötelezettség, hanem stratégiai döntés is, amely jelentősen befolyásolhatja a cég jövőbeli sikerét. Elképzelhető azonban, hogy a mindennapi üzletmenet mutatja meg, hogy melyik lesz a megfelelőbb a társasági adó, vagy a kisvállalati adó a cég számára. Váltani szerencsére év közben is lehet, ezért érdemes tájékozódni eben a témában.

Kisvállalati adó - KIVA

A KIVA számtalan kisvállalkozás számára kedvező adózási lehetőséget biztosít. Célja, hogy egyszerűsítse az adózási folyamatot és csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit. A KIVA mellett döntő vállalkozások nem a hagyományos nyereségadó, szerint adóznak mint a társasági adó, helyette a személyi ráfordítások után kell adót fizetniük.

Társasági adó - TAO

A TAO, vagyis a Társasági Adó, a cégek eredményességére vonatkozó, nyereségadó.

A legtöbb cég a társasági adó hatálya alatt indul el. A TAO mértéke 2023-ban 9%, amit érdemes tudni, hogy ez a 9% jelenleg az EU egyik legalacsonyabb társasági adókulcsa.

KIVA és TAO összehasonlítása

Mindkét adózási formának meg vannak az előnyei és hátrányai, a választás nagymértékben függ a vállalkozás saját egyéni helyzetétől és szükségleteitől, jövőbeni terveitől. Nem szabad beleesni abba a csapdába, hogy az általunk ismert vagy legegyszerűbb formát választjuk, csupán azért mert a másik ismeretlen számunkra.

Ebben a blogbejegyzésben éppen ezért a KIVA-t (Kisvállalati Adó) és a TAO-t (Társasági Adó) hasonlítjuk össze, hogy a cégtulajdonosok megtalálják a számukra legmegfelelőbb adózási formát.

Részletesen bemutatjuk a KIVA és a TAO fontos jellemzőit, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában.

 

KIVA mértéke

A KIVA, más néven Kisvállalati Adó, egy egyszerűsített adózási forma, amelyet a kis- és középvállalkozások számára hoztak létre.

Az adóalapja:

  • a vállalkozás által kifizetett munkabér (személyi jellegű ráfordítások)

  • a jóváhagyott osztalék

  • egyéb korrekciós tételek befolyásolhatják (csökkentő és növelő tételek is vannak)

A KIVA mértéke: 10%.

Ki választhatja a KIVA-t?

A KIVA-t azon cégek választhatják, amiknek az átlagos statisztikai létszáma nem haladja meg az 50 főt, és a  bevétele illetve mérlegfőösszege nem éri el a 3 milliárd forintot.

A KIVA előnyei

A KIVA előnyei közé tartozik, hogy:

  • nincs hagyományos nyereségadó

  • kiváltja a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adót, de a SZOCHO kedvezmények igénybe vehetőek

  • a beruházások tőkebevonása leírható az adóalapból

  • a visszaforgatott nyereség adómentes, csak a kivont osztalék után kell adózni

  • iparűzési adóban is választható a KIVA szerinti számítás, ami könnyedén lehet kedvezőbb a cégek számára a hagyományos IPA számítási módnál

Azonban hátrányként említhetjük, hogy a KIVA nem alkalmazkodik a vállalkozás jövedelmi helyzetéhez.

 

KFT adózásának összehasonlítása

Valós életből vett példa a KIVA alkalmazására: egy olyan kisvállalkozás, amelynek az eredménye (eredmény = bevétel - költség) nagyobb a bértömegénél, jobban jár a KIVA-val, hiszen így csak a bértömeg után kell adót fizetnie, nem pedig a teljes eredmény után.

Statisztikák szerint a KIVA-t választó vállalkozások száma 2022-ben 60 ezerre nőtt, ami azt mutatja, hogy egyre több vállalkozás látja kedvezőbbnek ezt az adózási formát, ami feltehetőleg annak is köszönhető, hogy a könyvelők és adótancsádók is nagyobb mértékben javasolják a cégtulajdonosoknak az utóbbi években.


Társasági adó

A TAO, más néven Társasági Adó, az alapértelmezett adózási forma a cégek számára Magyarországon. Az adóalapja általános szabályok szerint a cég összes bevételéből levont összes költség eredménye, úgynevezett adózás előtti eredménye, korrigálva az adóalap növelő vagy csökkentő tételekkel. A társasági adóalapját számos egyéb tényező csökkentheti és növelheti, ezért mindig érdemes a saját üzletmenetet és lehetőségeket figyelembe venni.

A társasági adómértéke: 9%.

Társasági adó előnyei

A TAO-t minden bejegyzett cég választhatja. Nincsenek speciális feltételei a TAO választásának, mint például a KIVA esetében, ahol a vállalkozásoknak bizonyos bevételi és mérlegfőösszegi korlátokat kell betartaniuk.

A TAO előnyei közé tartozik, hogy rugalmas és alkalmazkodik a vállalkozás jövedelmi helyzetéhez. A társasági adó választás további előnye ha több, az adóalapot csökkentő tételt is tudunk érvényesíteni, és ezáltal csökkenteni a fizetendő adó összegét. A hátránya, hogy magasabb lehet a mértéke, mint a KIVA esetében, különösen, ha a vállalkozás nagyobb eredménnyel rendelkezik.

Statisztikák szerint a TAO-t választó vállalkozások száma 2023-ban 600 ezer, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások nagy része még mindig ezt az adózási formát részesíti előnyben.

 

Ennek az idén átvett ügyfelünknek - jól látod - 23.736.353 Ft adómegtakarítást jelent a váltás társasági adóról KIVA-ra!

Ne kezeld te se félvállról ezt a fontos adózási kérdést!

Szeretnél most díjmentesen választ kapni a kérdésre, hogy a te cégednek melyik adózási forma éri meg jobban a KIVA vagy a TAO?

Kattints ide!

 

Hogyan tudsz bejelentkezni a kisvállalati adó hatálya alá?

A KIVA (Kisvállalati Adó) hatálya alá való bejelentkezés egyszerű folyamat, az elhatározást elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé kell bevallással benyújtani.

A kisvállalati adózásra való áttérés nem igényel speciális adóalap-módosító tételeket, azt azonban tudni kell, hogy az adott adóév lezárásra kerül a cég életében ha adózási módot változtat év közben.

A választás NAV-hoz bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését a NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg a cégbejegyzési kérelmén kell megtennie, a cégbejegyzésre nem kötelezett adóalanynak (így az ügyvédi irodának, szabadalmi ügyvivő irodának és külföldi vállalkozónak) a KIVA választására irányuló bejelentését a NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg, a megfelelő számú nyomtatványon kell teljesítenie.

Hogyan tudsz a KIVA hatálya alól kijelentkezni?

Kijelentkezni saját elhatározás szerint lehet, főszabály szerint a KIVA alanyiság annak az adóév utolsó napjáig áll fenn, amely adóévben elektronikusan bejelenti NAV-hoz, hogy adókötelezettségeit nem a KIVA szabályai szerint teljesíti. A bejelentést legkorábban az adóév december 1-jétől, legkésőbb az adóév december 20-áig lehet megtenni.


A kisvállalati adóalanyiság megszűnik

A KIVA-ból ki lehet esni többek közt, azaz a törvény erejénél fogva megszűnik ha:

  • ha a társaság a NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja az 1 millió forintot

  • számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért jogerősen mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapított meg

  • a végelszámolás, a felszámolás, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal

Visszatérés a társasági adózásra KIVA alól

A KIVA megszűnésének napjával, önálló üzleti év zárul. Az üzleti évről az általános szabályok szerint beszámolót kell készíteni, és az elkészített beszámolót letétbe kell helyeznie, közzé kell tennie. Az adóalanyiság megszűnésétől számított 24 hónapban a kivaalanyiság ismételten nem választható.

A társasági adózásra áttéréskor a törvény előírásai szerint áttérési különbözetet kell meghatározni, ami lehet pozitív és negatív is, illetve specális szabályok vonatkoznak az újbóli társasági adóelőleg megállapítására is többek között.

Ezért egy társasági adóalany, KIVA áttérése előtt érdemes alaposan mérlegelni, hogy rövid-középtávon is megéri-e az áttérés, párhuzamban az üzleti célokkal.

KFT adózási formák összehasonlítása, összefoglalás

A választásban gyakorlati tanácsként érdemes figyelembe venni, hogy milyen a vállalkozás jövedelme és létszáma. Ha a vállalkozás jövedelme nagyobb a bértömegénél, akkor feltehetőleg jobban jár a KIVA-val, míg ha a vállalkozás nagy létszámú és nagy jövedelemmel rendelkezik, akkor a TAO lehet a jobb választás.

 

KFT adózási forma váltás

A kisvállalati adózásra való áttérés minden esetben egyedi mérlegelést igényel. Javasolt megvizsgálni az egyéb közép és hosszútávú üzleti célokat is, beruházási terveket, adókedvezményeket mert mind befolyásolják az adóoptimalizálás eredményességét.

Összefoglalva, a KIVA és a TAO közötti választás nagymértékben függ a vállalkozás specifikus helyzetétől és igényeitől. Mindkét adózási forma előnyös lehet bizonyos körülmények között, ezért fontos, hogy a cégvezetők alaposan mérlegeljék a döntést.

 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzést és bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodtál.

Ha úgy érzed, hogy más vállalkozók is profitálhatnának belőle, kérlek oszd meg velük is ezt a cikket. 
Küldd el nekik e-mailben, vagy oszd meg a közösségi média felületeken. A te támogatásoddal még több magyar kisvállalkozás lehet sikeres és jól tájékozott. 
Köszönjük előre is a megosztást és a hozzájárulásodat a közösségünk építéséhez!
Previous
Previous

Megtakarítások és befektetések adózása

Next
Next

Vállalkozás indítás lépései: Minden, amit tudnod kell