2023 adóváltozásokról: Melyek a magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő legfontosabb adók változásai?

Adóváltozások 2023 július

A nyári időszak nem éppen a pihenésről szól, ha az adómódosítások, új törvények hatályba lépése és törvényjavaslatok oldaláról tekintünk körbe az országban.

  • Június 6-án jelentős adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlés elé. Ezek közül azokat tekintjük át, amik már idén nyáron elfogadásra kerültek.

  • Július 1-jétől már életbe is lépett az NTAK adatszolgáltatási kötelezettség és az EPR - kiterjesztetett gyártói felelősség rendszere.

Az alábbi blog cikkben nézzük át röviden a nyári adócsomagban rögzített változásokat.

 

Személyi jövedelemadó változások

A veszélyhelyzetre való tekintettel, kormányrendelettel bevezetett személyi jövedelemadót érintő módosítások emelkednek törvényi szintre augusztus 1-től.

30 év alatti anyák adómentessége

A 30 év alatti anyáknak szóló kedvezmény: a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek után, vagy 91. napot betöltött várandóssággal, az édesanyák jogosultak adóalap kedvezmény igénybevételére. A kedvezmény legfeljebb az átlagos bruttó kereset mértékéig érvényesíthető, ami 2023-ban havi 499.952 forint.

Családi adókedvezmény növekedése

Ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy van a családban, 2023. augusztus 1-jétől havi 66.670 forinttal több családi adókedvezményt igényelhető, ami havi 10.000 forinttal többet jelent adókedvezményben.

Munkába járás költségtérítése

Idén január óta érvényben lévő rendelet szintén augusztus 1-től kerül be a törvénybe: a munkába járás költségeit 30 forint/km összegben térítheti meg jeleneleg adómentesen a munkáltató, a korábbi 15 forint/km helyett.

Átalányadózó egyéni vállalkozók köre bővül

Végül, de nem utolsósorban, 2023. augusztus 1-től a személygépjármű-vezető képzés tevékenységgel foglalkozó átalányadózó egyéni vállalkozók is igénybe vehetik az 80%-os költséghányadot. Az Szja törvény az alábbi TESZOR számmal bővül: TESZOR’08 85.53.11.

 

SZÉP kártya változások

A 2023. június 19-én megjelent Kormányrendelet jelentős változásokat hozott a SZÉP kártyáknál.

2023. augusztus 1-től a SZÉP kártyán tárolt összeg felhasználható lesz hideg élelmiszer vásárlására is. A változás nem végleges, 2023. december 31-ig lesz hatályban.

A SZÉP kártyákra utalható keretösszeg évente 450.000 Ft, ha a munkavállaló egész évben munkaviszonyban volt az adott cégnél.

Az augusztus 1 és december 31 közötti időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, további 200 ezer forinttal megemelhetik. Ezt pluszjuttatást új munkáltató is adhatja új munkavállalójának az említett időszakban.

A SZÉP kártya alszámlák megszüntetésre kerültek, csak a szálláshely zseb maradt meg, a korábban elfogadott átjárhatóság miatt viszont erről az alszámláról ugyanúgy felhasználható a kapott összeg vendéglátásra és szabadidős tevékenységekre is.

adóváltozások - mngt accounting
 

Kamatadó változás, szociális hozzájárulási adó a kamatbevétel után

A veszélyhelyzet idejére, jelen álláspont szerint átmeneti jelleggel került bevezetésre, hogy 2023. július 1-jétől a magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó köteles kamatjövedelmeik után beleértve a betétek, befektetési alapok hozamát is, 13% szociális hozzájárulási adó fizetendő. Így az eddigi 15%-os, köznyelvben kamatadóként emlegetett adóteher, további 13%-kal fog növekedni.

Az ingatlanalap befektetések, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelem (pl. nyereséggel történő részvény eladás esetén) és a lakossági állampapír, lakástakarék-betét, babakötvény kamata továbbra is adómentesek maradnak.

A kiterjesztett SZOCHO fizetési kötelezettség továbbá nem vonatkozik a 2023. július 1-je előtt megkötött (biztosítási vagy megtakarítási célú) szerződésekre, megvásárolt értékpapírokra vagy lekötött betétekre így a jelenleg meglévő megtakarítások illetve azok kamatát sem érinti.

 

Indul az NTAK adatszolgáltatási kötelezettség

Az utóbbi hónapok az NTAK kötelezettség teljesítésére felkészülésre szóltak a vendéglátó üzletek és egyéb turisztikai területen tevékenykedők körében. Néhány nappal az indulás előtt még egy kormányrendeletben módosították a kötelezettek körét.

A nettó 100 millió forint árbevételt elérő üzletek számára indult meg kötelezően az adatszolgáltatás július 1-jével. A 100 millió forint alatti egységek számára a kötelező regisztrációt elhalasztották 2024. január 1-ig, míg a 12 millió forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások mentesülnek a kötelezettség alól.

 

Életbe lép az EPR rendszer

Bár az utolsó pillanatig társadalmi egyeztetés folyt a módosításokról, a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerében, július 1-től életbe lépett az Európai Unió hulladékgazdálkodási irányelveinek történő megfelelést célzó magyar hulladékgazdálkodási rendszer átszervezésre.

Az Európai Unió hulladékpolitikájának kulcseleme, hogy a termékek élettartama végén keletkező hulladékok kezelésének (újrafelhasználás, hasznosítás, ártalmatlanítás) költségeit a termékek gyártóinak és termelőinek kell viselniük. Ezt nevezzük kiterjesztett gyártói felelősségnek (angolul: extended producers responsibility, röviden EPR).

 

Egyszerűsített foglalkoztatás (EFO)

Az egyszerűsített foglalkoztatást érintő módosítások szintén a veszélyhelyzeti kormányrendelet előírásait emelik be a törvénybe. A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, az alkalmi munka és a filmipari statiszta esetén a fizetendő közterhek mértéke mostantól a hónap első napján érvényes minimálbér százalékában lesznek meghatározva.

 

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO)

Marad az EKHO könnyítés, miszerint a kifizetőnek továbbra sem kell kifizetői egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnie. Ez azt jelenti, hogy a fizetendő ekho mértéke 15%.

 

Jövedéki adó emelés

A jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják. A jövedéki adó emelés 2024. január 1-től fog érvénybe lépni. A döntés hatásaként drágulni fog az üzemanyag, a dohánytermékek és az alkohol.

 

Az áfa törvényre vonatkozó változások

  • Az új visszaváltási díjas rendszer 2024-ben fog életbe lépni, amely szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek (pl. PET palack) esetében az áfa alapjába alapesetben nem tartozik bele a visszaváltási díj.

  • A hetente minimum 4 alkalommal megjelenő napilapok Áfa kulcsa 2024. januártól csökkenni fog az eddigi 5%-ról 0%-ra.

  • Az áfa törvényben bevezetésre került az e-nyugta és e-pénztárgép fogalma, ami előrevetíti ezen elektronikus megoldások alkalmazását. A törvénymódosítás hatályba lépett, a további részletszabályok azonban még pontosításra várnak, és azt sem lehet tudni egyelőre, ténylegesen mikor fogja bevezetni az elektronikus nyugta adatszolgáltatási kötelezettséget az adóhatóság.

 

Helyi adók

Az egyéni vállalkozók számára fontos változás, hogy 2024-től kezdődően a helyi iparűzési adó tekintetében az adókötelezettség nem szűnik meg akkor sem, ha az üzleti tevékenységet adóévben egybefüggően 181 napnál rövidebb ideig felfüggesztik. Ez azt jelenti, hogy az adóbevallás benyújtása nem szükséges az adott időszakban.

 

Társasági adó

  • Fejlesztési adókedvezmény vehető igénybe a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű beruházások után.

  • Az EUR-ban és USD-ben történő társaságiadó fizetését szabályozó kormányrendeleti előírások bekerülnek az adózás rendjéről szóló törvénybe,

 

Részletfizetési kedvezmény társaságok részére

Egy másik, meglehetősen fontos változás az adózás rendjével kapcsolatos. A társaságoknak is lehetőségük van automatikus részletfizetési kedvezményre, ami azt jelenti, hogy évente egy alkalommal, legfeljebb 1 millió forint adótartozásig lehet kérvényezni 6 havi pótlékmentes részletfizetést automatikus engedélyezéssel.

 

Légitársaságok hozzájárulása

A légitársaságok számára is változások jönnek augusztustól, hiszen a korábban kormányrendeleti szinten szabályozott, légitársaságokat terhelő adó továbbra is él, mint egyfajta zöldadó. Ezentúl is a földi kiszolgálást ellátó gazdálkodó szervezet köteles hozzájárulást fizetni.

 

Változik a gépjárműadó 2024-től

Végül, de nem utolsó sorban, az adóhatóság átalakította a gépjárműadóra vonatkozó rendelkezéseket is. A fizetési kötelezettséget évi két alkalom helyett mostantól egyszeri alkalommal kell teljesíteni, április 15-ig. Ha valaki nem tudja egyszerre kifizetni az összeget, az öthavi részletfizetés lehetőségét választhatja, feltéve hogy a részletfizetéssel kapcsolatos kérelmét az adóhatóságnak adott év június 30-ig beadja.

 
Örülök, hogy elolvastad a bejegyzést és bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodtál. 
Ha úgy érzed, hogy más vállalkozók is profitálhatnának belőle, kérlek oszd meg velük is ezt a cikket. 
Küldd el nekik e-mailben, vagy oszd meg a közösségi média felületeken. A te támogatásoddal még több magyar kisvállalkozás lehet sikeres és jól tájékozott. 
Köszönjük előre is a megosztást és a hozzájárulásodat a közösségünk építéséhez!
Previous
Previous

Vállalkozás indítás lépései: Minden, amit tudnod kell

Next
Next

EPR-díj 2023