Környezetvédelmi termékdíj törvény

A környezetvédelmi termékdíj törvény

A környezetvédelem napjainkban már egy szinte megszokott általánosan elvárható törekvés.

Egyre fontosabbá válik, ahogy egyre jobban érezzük a klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése hatásait. Magyarországon a környezetvédelmi termékdíj olyan adójogszabályozási eszköz, amelyet a környezetvédelmi terhek csökkentése és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében vezettek be. Vizsgáljuk meg a környezetvédelmi termékdíj rendszerét Magyarországon, annak hatásait és jelentőségét.

Környezetvédelmi termékdíj: Mi ez?

A környezetvédelmi termékdíj olyan adó, amelyet a termékek gyártói vagy importőrei fizetnek a termékek első piaci forgalomba hozatalakor. Az adó mértéke a termék környezetterhelésével arányos, így hivatott ösztönözni a fenntarthatóbb termékek előállítását és a környezet barátabb választásokat. A környezetvédelmi termékdíj célja szerint nem csak egy kötelezően fizetendő adó, hanem egy eszköz is a környezettudatos vállalkozás irányába.

A környezetvédelmi termékdíj Magyarországon a Környezetvédelmi Termékdíj Törvény alapján működik. Ez a törvény meghatározza azokat a termékeket, amelyekre a környezetvédelmi termékdíj vonatkozik, valamint az adó mértékét és az adófizetési kötelezettségeket.

környezetvédelem, környezettudatosság felirat
 

Kinek kell fizetnie a környezetvédelmi termékdíjat?

A belföldi (vagy külföldi, de belföldre értékesítő) termékdíj köteles termék gyártójának, minden olyan vállalkozásnak aki külföldről importál, vagy aki belföldön az első forgalomba hozó, illetve a terméket készletre veszi vagy saját célú felhasználásra importál.

Tehát aki Magyarországon belül elsőként eladja (import terméket) vagy gyártja a termékdíj köteles terméket, vagy ha saját célra használja fel (alapanyagként is).

A termék beazonosítása és besorolása

A termékekre vonatkozó besorolást el kell végezni ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy termékdíj köteles-e a termék és ha igen, milyen mértékben. 

A termékdíjköteles termékek

-        Akkumulátor

-        Csomagolószer

-        Egyéb műanyagtermék

-        Egyéb vegyipari termék

-        Egyéb kőolajtermék

-        Elektromos és elektronikus berendezés

-        Gumiabroncsok

-        Irodai papír

-        Reklámhordozó papír

A vámtarifaszámonkénti besorolást a 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról jogszabály 1. számú melléklete tartalmazza, a 2023. július 1-jétől érvényes változásokkal kiegészítve.

Ezen a linken érhető el a jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100085.TV

Egy konkrét termék akkor termékdíj köteles,

  • ha megfelel a termékdíj törvény szerinti meghatározásnak,

  • a vámtarifaszáma szerepel a törvény 1. mellékletében és

  • nem szerepel a kivételek között.

    A termékdíjköteles termékek azonosításához kódrendszert kell alkalmazni, ennek megfelelően vannak KT- (környezetvédelmi termékkód) és CsK- (csomagolószer-katalógus kódszám) kódok. Ezek a kódok a termékdíj-kötelezettség megállapítására is szolgálnak.

Az adó kiszámítása

A besorolás alapján meghatározható az adó mértéke, amelyet alapvetően a termék piaci forgalomba hozatalakor kell fizetni. A termékdíj alapja a termékdíjköteles termék tömege, kilogrammban kifejezve. Az adó mértéke általában a termék környezetterhelésével arányos, ezzel is cél ösztönözni az ökológiai lábnyom csökkentését.

Az adó befizetése

A termék forgalomba hozatalakor a vállalkozások kötelesek befizetni a környezetvédelmi termékdíjat az illetékes hatóságnak, Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Az adó befizetését a negyedévi bevallási kötelezettséggel egy időben kell teljesíteni.

A környezetvédelmi termékdíj rendszerén keresztül a bevétel az államhoz kerül, amelyet környezetvédelmi projektek finanszírozására és fenntarthatósági célokra használhat fel. Ez hozzájárul a környezetvédelem és a fenntarthatóság fejlesztéséhez Magyarországon.

 

Környezetvédelmi termékdíj és fenntarthatóság

A környezetvédelmi termékdíj rendszere szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz. Az adó ösztönzi a fenntarthatóbb termékek előállítását és a környezetbarátabb választásokat. A gyártók és importőrök számára a termékdíj elkerülhetetlenné válik, ezért inkább olyan termékeket fognak fejleszteni és forgalmazni, amelyek kevesebb környezeti terheléssel járnak.

A fenntarthatóság egyre nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztók körében is. Az emberek környezettudatosabbá válnak és egyre inkább előnyben részesítik az olyan termékeket, amelyeknél prioritást élvez a környezettudatos előállítás és felhasználás, ezért versenyelőnyt jelenthet a cégeknek ha tudnak fejleszteni ezen a területen.

Tehát fontos, hogy a vállalkozások proaktívan hozzájáruljanak a fenntarthatósági törekvésekhez, például azáltal, hogy növelik a környezetbarát termékek előállítását saját kapacitásból vagy ezek felhasználását, csökkentik a hulladéktermelést és energiahatékonysági intézkedéseket vezetnek be.

starbucks újrahasznosítás, környezetvédelem
 

Környezetvédelmi termékdíj összehasonlítása más országokkal

A környezetvédelmi termékdíj rendszere nemzetközi összehasonlításban is jelentős. Több országban hasonló adórendszerek működnek, az adó mértéke és az alkalmazási kör azonban országonként eltérő lehet.

Európai uniós törekvés, hogy környezetvédelmet ösztönző irányelveket határoznak meg a tagországoknak. Magyarországon 2021. július 1-jétől nem lehet forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket.

A megmaradt forgalomba hozható műanyag termékek mennyiségének csökkentése érdekében a Környezetvédelmi termékdíj törvény egyes termékekre 2021. július 1-jétől magasabb díjtételt állapított meg és új fogalmakat vezetett be.

 

Kritikák és előnyök a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban

A környezetvédelmi termékdíj rendszerével kapcsolatban számos kritika és előny is felmerül.

Néhány kritika szerint az adóterhek növelhetik a termékek árát, és ezáltal terhet rónak mind a vállalkozásokra mind a fogyasztókra. További érdekes felvetés, hogy az adórendszert nem környezeti célok elérésének szabályozására kellene felhasználni, és szükség lenne hatékonyabb intézkedésekre.

Azonban tagadhatatlan, hogy számos előny is kapcsolódik a környezetvédelmi termékdíj rendszeréhez. Az adó kétségkívül ösztönzi a fenntarthatóbb termékek gyártását és fogyasztását, hiszen ezáltal érhetnek el a gazdálkodók költségcsökkentést, valamint pénzügyi forrást biztosítanak az államnak a környezetvédelmi projektek számára.

 

Jövőbeli kilátások és fejlesztések a környezetvédelmi termékdíj területén

A környezetvédelmi termékdíj rendszere folyamatos fejlesztés és finomítás alatt áll. Az illetékes hatóságok és a kormányzat további intézkedéseket tervez a rendszer hatékonyságának növelése érdekében.

Ez magában foglalja az adórendszer további differenciálását, az adó mértékének és alkalmazási körének finomhangolását, valamint az adóbevételek hatékonyabb felhasználását a fenntarthatósági célokra.

 

Fontos változást hoz a környezetvédelmi termékdíj rendszerében a 2023. július 1-jétől élesben is működő EPR azaz a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere, amiről bővebben itt olvashatsz.

 
Örülök, hogy elolvastad a bejegyzést és bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodtál. 
Ha úgy érzed, hogy más vállalkozók is profitálhatnának belőle, kérlek oszd meg velük is ezt a cikket. 
Küldd el nekik e-mailben, vagy oszd meg a közösségi média felületeken. A te támogatásoddal még több magyar kisvállalkozás lehet sikeres és jól tájékozott. 
Köszönjük előre is a megosztást és a hozzájárulásodat a közösségünk építéséhez!
Previous
Previous

Helyi iparűzési adó

Next
Next

Vállalkozási és adózási forma