Külföldi Áfa-visszaigénylés

Ha egy magyar vállalkozásnak olyan beszerzése van az Európai Unióban, valamint azon EU tagállamokon kívüli országokban, akiknek Magyarországgal viszonossági megállapodásuk van, aminek során az adott országban termékbeszerzés vagy szolgáltatás igénybevétele során helyi Általános forgalmi adó (továbbiakban: Áfa) tartalom kerül felszámításra a belföldi gazdálkodónak lehetősége van visszaigényelnie a külföldön befizetett Áfát.

Ez a lehetőség számos gazdálkodó számára jelentős összegeket jelent, sokan mégsem élnek vele. Érdemes megvizsgálni a saját cégünk esetét, egy külföldi kiküldetés, bármilyen külföldi beszerzés, de egy külföldi konferencia látogatás, partner találkozó is eredményezhet Áfa visszatérítési lehetőséget.

Példa: Ha a cég Magyarországon van bejegyezve, és Belgiumban részt veszel egy konferencián, visszaigényelheted a belgiumi szállodai szobára felszámított áfát.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy érdemes foglalkozni a külföldi áfa-visszaigénylés lehetőségével, és milyen szabályok, lépések kapcsolódnak az Áfa-visszatérítéshez.

Mik a külföldi Áfa visszaigénylésének feltételei?

Az a gazdálkodó kérheti vissza a külföldi Áfát, aki:

  • olyan számlával rendelkezik, amin minden adat pontos és a helyi Áfa felszámításra került.

  • nem rendelkezik az adott országban telephellyel, székhellyel vagy fiókteleppel.

  • nem végzett az érintett országban gazdasági tevékenységet.

  • belföldön is jogosult az Áfa levonására.

  • a beszerzés a vállalkozás tevékenysége érdekében, ahhoz kapcsolódóan merült fel.

  • az adott külföldi ország szabályai szerint is levonható és visszaigényelhető az Áfa tartalom.

Melyik országokból lehet visszaigényelni az Áfát?

  • EU tagállamokból

  • Egyesült Királyságból

  • Szerbiából

  • Törökországból (nem minden esetben)

  • Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából

Milyen Termékekre/Szolgáltatásokra vonatkozik Az Áfa-visszaigénylés?

Általánosságban az alábbi termékkörökre vonatkozik az Áfa-visszaigénylési lehetőség:

  • Adott államban felszámított import Áfa

  • Üzemanyag

  • Közlekedési eszközök bérbeadása

  • Közlekedési eszközökkel kapcsolatos kiadások

  • Autópályadíjak és úthasználati díjak

  • Utazási költségek

  • Lakhatás, szállás költsége (pl.: hotel)

  • Élelmiszer, ital és éttermi szolgáltatások

  • Belépőjegyek vásárokra, kiállításokra

  • Konferenciajegyek, előadás bérletek

  • Reprezentációs költségek

  • Luxuskiadások, szórakozási célú kiadások

A felsoroltak közül gyakori bizonyos tételek eltérő megítélése tagállamonként. Például: Magyarországon az üzemanyag Áfa tartalma nem vonható le, így sem belföldi Áfa alany sem egy külföldi cég esetén nem számít visszaigényelhető tételnek az üzemanyag Áfa tartalma.

Kivételt képez Törökország, ahol 2019 óta az alábbi megállapodás van érvényben: kizárólag a termékfuvarozás, vagy személyszállítási szolgáltatás érdekében beszerzett üzemanyag, útdíj, az ilyen célú gépjármű működtetéséhez, üzemben tartásához beszerzett termék, szolgáltatás, valamint a kiállításon, vásáron kiállítóként való megjelenés érdekében beszerzett termék, szolgáltatás Áfája igényelhető vissza.

Hogyan kell visszaigényelni a külföldi Áfát?

EU tagállamokra vonatkozó Áfa-visszatérítés szabályozása

A társaságoknak EU-n belüli Áfa-visszatérítést, a magyar adóhatóság felé benyújtott ELEKÁFA elnevezésű nyomtatványon elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül kell kezdeményezniük. A nyomtatványhoz nem szükséges csatolni a külföldi beszerzés számláját, azonban ha több tagországtól szeretnénk vissza igényleni az Áfát, azokat külön lapon kell feltüntetni.

A NAV továbbítja a benyújtott kérelmet az adott országok felé, akik saját hatáskörön belül bírálják el azt. Ha további igazolásra, számlára van szükségük akkor a külföldi adóhatóság közvetlenül felveszi a kapcsolatot a magyar vállalkozással.

EU-n kívüli tagállamokra vonatkozó Áfa-visszatérítés szabályozása

Az EU-n belüli eljárással szemben, itt nem a magyar adóhatósághoz kell benyújtani a kérelmet, hanem közvetlenül az érintett ország adóhatóságához. Így eltérő a szabályozás országonként, erről a helyi adóhatóságoknál érdemes tájékoztatást kérni.

eu_afa_visszaigenyles

Külföldi Áfa visszaigénylési határidő

A kérelmező a tárgyévet követő szeptember 30-ig nyújthatja be a kérelmét, ha ezt a határidőt elmulasztja nincs lehetősége az Áfa-visszatérítésre.

Ez azt jelenti, hogy a 2022-es évre vonatkozó külföldi Áfa-visszaigénylésének jogvesztő határideje:  2023. szeptember 30.

Ezt a határidőt nem kell megvárni, az év során folyamatosan benyújtható a külföldi Áfa visszaigénylés, az egyetlen kritérium, hogy a minimum visszatérítési időszak 3 hónap, így legkevesebb 3 havonta benyújtható a kérelem, de évente egyszer is elegendő a jogvesztő szeptember 30-i határidőn belül.

A külföldi Áfa visszatérítésének szabályozása

Közösségen belül benyújtott kérelem elbírálására a magyar adóhatóságnak 15 napja van. A NAV vizsgálja a kérelmező jogosultságát, amennyiben ezt rendben találja továbbítja az adott EU tagállam(ok) felé a benyújtott nyomtatványt.

Az EU-n belüli országba beérkezett kérelemnek elbírálási határideje 4 hónap.

A visszatérítési kérelemnél a határidőt figyelembe véve, a legkisebb visszaigényelhető összeg ha egy naptári évnél rövidebb időszakot érint (de 3 hónapnál többet) minimum 400 EUR. Egy naptári évre vonatkozó, vagy annak fennmaradó részére, a visszaigénylés pedig nem lehet kevesebb mint 50 EUR.

Összegzés és záró gondolatok

Elsőre bonyolultnak tűnhet de mindenképp érdemes vizsgálni, hogy felmerül-e lehetőség a külföldi áfa-visszaigénylésre. Ha volt a felsoroltak szerinti külföldi beszerzés vagy üzleti tevékenység az lehetőséget nyújt arra, hogy az Áfa jogos visszaigénylésével jelentős összegeket takaríts meg.

Ennek kihasználása azonban gyakran elmarad.

Az áfa-visszaigénylés feltételeinek teljesítése esetén a vállalkozások az EU-tagállamokban, Szerbiában, Törökországban, Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és az Egyesült Királyságban felszámított áfát visszaigényelhetik. Az áfa-visszaigénylési lehetőség ahogy áttekintettük, kiterjed számos termékre és szolgáltatásra, szem előtt tartva az érintett ország helyi szabályozását.

A folyamat egyszerűsített az EU-n belül és összetettebb EU-n kívüli országok esetén, de a megfelelő dokumentáció és eljárások betartásával 2022-re vonatkozóan még szeptember 30-ig benyújthatóak a kérelmek. A minimum visszatérítési időszak három hónap, évente többször is lehetőség van a kérelem benyújtására.

Ne hagyjuk az összegeket elveszni, hanem éljünk ezzel a lehetőséggel ha érintett a vállalkozásunk!

Previous
Previous

Minimálbér és garantált bérminimum 2024

Next
Next

Megtakarítások és befektetések adózása